Proponujemy cztery kroki oczyszczania organizmu. W trakcie ich realizowania obowiązuje DIETA MAKROBIOTYCZNA. Początkowo może powodować chudnięcie. Jednak stopniowo, jak organizm staje się coraz bardziej odtruty, przybiera się na wadze. Cera zaczyna ładnie wyglądać, skóra - lśnić, zanikają zmarszczki, twarz jaśnieje.
Wszystkie choroby zaczynają się od jelit - powiedz co jesz, a powiem kim jesteś.
W trakcie schematów pijemy jedynie wywar z owsa i soki warzywne z warzyw sezonowych w Polsce (marchewka, pietruszka, burak, pomidor, ziemniak, dynia, rzodkiewka, kapusta), obowiązkowo: sok z 1 zielonym jabłkiem, 1 cytryną i 1/2 pomarańczy.
ZALECENIA OGÓLNE
50% poddanej obróbce termicznej całe ziarna brązowego ryżu pszenicy, jęczmienia, prosa, gryki, kaszy jaglanej lub owsianej
25% warzywa hodowlane w danej miejscowości - świeże i duszone
15% rośliny strączkowe i morskie wodorosty, obowiązkowo listownica albo spirulina
10% stanowią ryby, krewetki, zupy i przyprawy, groch i rośliny motylkowe
PRODUKTY
- Wskazane są zupy - barszcz czerwony, zupa z fasolą, zupy ogórkowe - wszystkie postne, bez mięsa
- Chleb tylko żytni, ciemny, z otrębami, podsuszony, bez drożdży
- Codziennie owoce – wyłączając słodkie owoce arbuzy i słodkie melony
- Pestki i orzechy - oprócz nerkowca i ziemnych
- Przed śniadaniem i kolacją sałatki warzywne
- Orzechy są bardzo ważne przy braku mięsa, dostarczają witaminy z grupy B
- Sól - najlepiej mieszanka morskiej i himalajskiej
- W niewielkich ilościach kiszona kapusta, małosolne pomidory i ogórki
- Ziemniaki tylko w zupach, osobno raz w tygodniu i tylko w postaci gotowanej w mundurkach
- Ryba - tylko o białym mięsie, zabronione są ryby łososiowate; rybę należy zawsze smażyć, w dużej ilości oleju - na tzw. głębokim tłuszczu
- Herbata tylko zielona, liście maliny, porzeczki czarnej, lipy i wierzbownicy
- (herbata z liści malin połączona z poprzeczkami likwiduje wirusy)
- Olej tłoczony na zimno, oliwa z oliwek, olej orzechowy, cedrowy, olej rafinowany tylko do przygotowania ryb, kotletów warzywnych i grochu
Uwaga:
1. W przypadku chorób nowotworowych nie zaleca się włączenie do jadłospisu wyrobów z mąki i owoców.
2. Zabrania się spożywać cholesterolu, hormonów płciowych, steroli, mięsa i tłuszczy zwierzęcych, mleka i nabiału, cukru i wyrobów z cukrem, wyrobów z oczyszczonej mąki, konserw, wędlin wędzonych i artykułów o przedłużonej przydatności do spożywania, czarnej herbaty i kawy oraz wszystkich napojów (oprócz soków wyciskanych).
3. Zabrania się pić alkoholu, spożywać pieprzu czarnego i białego octu.